mandag den 21. januar 2008

Biblioteket i cyberspace?


I disse dage, hvor biblioteksdebatten raser - hvor Aalborg Bibliotekerne er blevet berømte for Zonen og Det (næsten) bogløse børnebibliotek og kulturministeren overveje at ændre biblioteksloven, så litteraturen sikres, må vi stille os selv spørgsmålet:
  • Hvad har vi gang i med 23 ting?
  • Burde vi ikke i stedet pleje vores bogsamling og sørge for at læse mindst én smal bog i denne uge?
  • I en verden hvor bøgernes udlånstal og besøgstallene generelt falder drastisk på bibliotekerne, burde vi så ikke gå forrest og kæmpe for de gamle dyder?

Heldigvis lever vi i det 20 århundrede, hvor tilvalget af nye medier ikke nødvendigvis betyder fravalget af andre, og hvor det er nødvendigt at være på højde med dén virkelighed, der omgiver os. Jo, litteraturen er stadig vigtig, der er bare kommet nye og bedre måder at formidle den på. Hvis vi skal have budskabet frem i dag, kræver det lidt mere end endeløse rækker af bogrygge og pc-spil i emballage, der ligner noget fra en manual til en Commodore 64.

Når Katrine vil låne en bog, skal hun med et enkelt scan kunne se hvad Preben, der er bibliotekar i Horsens, skriver om bogen eller oplysninger fra Lone, der er HF studerende i Vejle… Katrine er nemlig ligeglad med, om oplysningerne kommer fra Aalborg, Horsens eller Vejle. Eller om det er Lise, Peter eller Hans der har kommenteret. Hun er bare glad for at biblioteket har samlet oplysningerne for hende. Hvis hun fortryder en halv time senere, når hun sidder på cafeen, har hun heldigvis biblioteket i lommen. Hun tjekker mobilen og får samtidig besked om, at der er et arrangement i aften, som hun gerne vil til.

På en fysisk vagt er der bedstemødre der gerne vil have hjælp til at se - og kommentere - et billede af barnebarnet, som bor på den anden side af kloden, vistnok i en blog? Der er børn, der gerne vil have hjælp til at finde ringetonen fra sidste afsnit af X-faktor.

Der er Hr og Fru Hansen, som kommer til bogcafé en fredag eftermiddag for at blive inspireret, mens de nyder en caffé latte og Ole og Adam, der kommer i spilklubben for at vise og diskutere et nyt spil med børnebibliotekaren.

Indretningen på biblioteket gør, at de alle har chancen for at falde over en overraskelse.

Kan de alt det på biblioteket? Ja, for vi er et levende sted, der afspejler det samfund vi lever i. Vi vil gerne være det, brugerne ikke vidste de havde brug for, men som de opdager fordi de synes det er fedt at gå på opdagelse hos os, både fysiske og virtuelt.

Vi er i formidlingsbrancen. Vi forstår, kender og kan vejlede i de værktøjer som alle gerne vil bruge, men som stadig er svære for mange. Biblioteket - din guide til bedre oplevelser og større viden.


23 ting - nu kan vi, så er det brugernes tur!

Tina Bang Andersen
Udviklingschef på Aalborg Bibliotekerne

Ingen kommentarer: