mandag den 14. januar 2008

23ting set med "bogbusøjne"

23ting tager tid, men giver også meget tilbage!!
Forskellige veje fører til forkellige destinationer. Bogbusserne i Aalborg Kommune kører stadig på de kendte veje, men bibliotekarerne har fundet nye veje, nemlig de veje som afstikkes af 23ting. Umiddelbart falder ordene bibliotekarer, bibliotek, kontorlandskab, synergi, undervisning, kompetence, latter, "ud på medievejen" og sidemandsoplæring os ind, blandt mange andre.

På kontoret har hver uges opgaver afstedkommet en positiv febrilsk aktivitet, for hvilke opgaver og emner skulle vi beskæftige os med? I løbet af ugen blev der udvekslet problemstillinger, løsninger, latter og irritation på kryds og tværs af skrivebordene, alt efter hvordan vi hver især lykkedes med opgaverne.
Især de opgaver der krævede, at vi skulle skrive sammen eller sende forskelligt til hinanden, gav os den sjove "legende" vinkel og mange YES røg gennem kontoret i bedste Harry Potter og Hogwarts stil, når tingene lykkedes for os. Vi må nok sige, at vi har arbejdet meget sammen, og vi har hjulpet hinanden en del, for det var forskelligt hvad der føltes let og svært. Hvad har så gjort mest indtryk, og hvad finder vi brugbart?
Generelt har alle emner i forløbet været relevante. At kunne oprette en blog, at vedligeholde og bruge den, tror vi er en væsentlig ting, som vi sikkert kommer til at bruge i mange sammenhænge i vores bibliotekariske arbejde. Det har været rigtig sjovt at arbejde med 23ting og finde ud af de mange funktioner, der er. Det har også været en tidsrøver, men på den gode måde. Man bliver "bidt" af det, når man først begynder at finde ud af det. Pludselig får man øje på nye perspektiver og muligheder, og så skal det udforskes.
Vi tror, at vi fremover vil komme til at se en del faglige blogge over det danske "bloglandskab", og det bliver spændende, at arbejde videre med den form for kommunikation og erfaringsudveksling.Der har været opgaver, hvor vi har tænkt, at det får vi nok aldrig brug for, men pludselig opstår en situation, hvor en af funktionerne er oplagt. F.eks. er dette indlæg skrevet som "delt dokument". Vi er ikke så tit på kontoret sammen, og denne måde, at lave et dokument i fællesskab uden at man behøver at sidde sammen, det er jo bare smart. Sådan er det sikkert også med nogle af de andre områder, som vi ikke lige finder brug for. Vi er kommet til at kende dem, og kan tage dem frem, når vi får brug for det.
Særdeles anvendelig er også den personlige i-Google-side, som er blevet den daglige indgang til nettet. Den er meget brugbar og enkel at benytte.
GoogleTalk var meget morsom at arbejde med, og vi grinede meget. En del af os var ikke vant til at chatte på nettet, så vi fik set perspektiverne i det. Andre havde MSN erfaringer. På nuværende tidspunkt bruger vi ikke rigtigt GoogleTalk. MSN er nok den mest benyttede.Vores personlige bibliotek LiberyThing var en øjenåbner. Tænk sig at have sit helt personlig bibliotek på nettet, og at kunne udforske og lade sig inspirerer af andres biblioteker. Jo, LiberyThing vil vi helt sikkert huske.
Wikipedia og hvordan den beriges var fagligt spændende. Med én "Oliviabibliotekar" i afdelingen bruges siden meget ofte. Det var også godt at få skrevet en artikel om vores afdeling, men vi fik aldrig lagt billeder ind af vores busser. Det MÅ vi altså finde ud af!!RSS faciliteten er udmærket hvis man f.eks. vil holdes ajour om et bestemt emne- det kunne f.eks. være bogbusser og bogbusdrift i Skandinavien. Det forudsætter så, at de tidsskrifter og aviser der har artiklerne også har RSS faciliteten, hvilket vi har erfaret ikke altid er tilfældet.
Billeder - Flicker og Picasa var for nogle et velkendt område, og for andre var det nyt stof. De, som ikke kendte til det i forvejen, kunne bruge mange timer på at lære at bruge denne spændende funktion, og for den, som skriver disse ord, blev den nye viden omgående taget i brug på hjemmefronten, hvor der blev kamp til stregen af ægtefællen, som hidtil har været administrator på dette område. I faglige sammenhænge er det selvfølgelig også et "must" at kunne bruge disse funktioner.Hver uge har vi haft det blide tryk på skulderen, der førtes os videre, og vi ser frem til også at afprøve de sidste veje, vi mangler at betræde i landskabet 23ting.

23tingnordjylland
Birgitte Høgh og Erna Grønlund Carlsen
Bogbusafdelingen
Aalborg Bibliotekerne

1 kommentar:

... sagde ...

Hey.
Jeg deltager også i 23 ting via Roskilde Bibliotekerne. Sikke en masse spændende og brugbare ting vi lærer.
Desuden arbejder jeg i bogbussen :) Så vi har noget til fælles. Det kan jo være vi mødes til bogbustræf til den tid.
God weekend